Spoznajte svoje telo

Čudovito je biti ženska, mar ne?

Sicer je treba priznati, da smo vse ženske občasno že kar malce site vseh nevšečnosti, ki jih prinaša menstruacija, vendar se moramo zavedati, da jih lahko veliko tudi same odpravimo, če poskrbimo za svoje zdravje, udobje in dobro počutje.

Odločitev za uporabo menstrualne skodelice Lalicup je dober prvi korak v svet zdravja, udobja in dobrega počutja, da pa boste lahko zares do polnosti izkoristili potencial tega čudovitega pripomočka, boste morali malce spoznati tudi svoje telo.

Ko govorimo o kakovosti uporabe menstrualne skodelice, je pomembno predvsem, da se pobliže spoznate z materničnim vratom in mišicami medeničnega dna. Maternični vrat namreč vpliva na to, kam v nožnici boste namestili menstrualno skodelico Lalicup, da bo učinkovito in brez neprijetnega občutka za vas opravljala svojo nalogo, mišice medeničnega dna pa lahko pomembno vplivajo na vaše udobje ob uporabi skodelice in izboljšajo še številna druga področja vašega življenja. Vas zanima kako?

Materični vrat - Cervix

Maternični vrat je spodnji del maternice, ki povezuje maternico in nožnico. Menstrualna kri se skozi luknjico na materničnem vratu odvaja v nožnico, kjer jo ujame in zadrži menstrualna skodelica. Namestitev menstrualne skodelice je zato odvisna od lokacije materničnega vratu, saj jo namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat –manj globoko, kot običajno namestimo tampone.

Maternični vrat se pri večini žensk skriva globoko v nožnici, menstrualno skodelico pa za največjo učinkovitost in tudi udobje namestimo precej manj globoko v nožnico. Če je skodelica nameščena previsoko, lahko pritiska na maternični vrat in tako povzroči nelagodje ali celo rahlo bolečino, pa tudi izliv krvi mimo menstrualne skodelice je pogostejši pri ženskah, ki skodelico namestijo previsoko.

Kako lahko poiščete lokacijo svojega materničnega vratu?
S prsti prodrite v nožnico; na njenem koncu boste zatipali oblasto zatrdlino z jamico, podobno nosni odprtini, na sredini – to je vaš maternični vrat.

Puščanje menstrualne skodelice je bolj pogosto pri ženskah, ki skodelico namestijo previsoko (preblizu materničnemu vratu), in pri ženskah, pri katerih se maternični vrat med menstruacijo sam spusti malce nižje ali se ves čas nahaja malce nižje. Če torej opazite, da kri beži mimo skodelice, preverite, če se je skodelica v nožnici pravilno odprla in kje je nameščena glede na maternični vrat.

Cerviks