Uporaba

Čestitamo! Odločitev za uporabo menstrualne skodelice Lalicup je prvi korak k bolj udobnemu, prijetnemu in zdravemu življenju. Menstrualna skodelica bo nadomestila klasične higienske vložke, kot so vložki in tamponi, ter vam omogočila, da svojemu življenjskemu slogu brez strahu sledite tudi v obdobju menstruacije.  Preostane vam le še to, da se svojo menstrualno skodelico Lalicup naučite pravilno uporabljati …

Kdo lahko uporablja menstrualno skodelico Lalicup?

Ženske vseh starosti (tudi dekleta pred prvim spolnim odnosom), priporočljivo je le, da se pred uporabo menstrualne skodelice z zdravnikom posvetujejo dekleta in ženske, ki imajo kakršnekoli ginekološke težave.

Kdaj lahko uporabljate menstrualno skodelico Lalicup?

Med celotnim ciklusom (do največ 12 ur neprekinjeno) in tudi v času, ko nimate menstruacije – Lalicup namreč deluje tudi kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico med kopanjem ali plavanjem. Menstrualno skodelico Lalicup lahko brezskrbno uporabljate tudi ponoči in med športnimi aktivnostmi.

Kako uporabljati menstrualno skodelico Lalicup?

Uporaba menstrualne skodelice zajema 5 preprostih korakov:

• predpripravo (čiščenje),
• zlaganje v manjšo obliko za lažje vstavljanje,
• vstavljanje skodelice v nožnico,
• odstranjevanje skodelice iz nožnice ter
• izlitje vsebine in ponovno uporabo.

1. Predpriprava (čiščenje)

Pred prvo uporabo skodelico temeljito umijemo z vodo in blagim milom ter prevremo (približno 10 minut) v večji količini vode. Preverimo tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Ustrezna higiena rok je izjemno pomembna, da ne vnašamo škodljivih snovi v nožnico, zato si pred rokovanjem s skodelico temeljito umijemo roke z blagim milom in toplo vodo.

prekuhaj

2. Zlaganje v manjšo obliko za lažje vstavljanje

Menstrualna skodelica Lalicup je narejena iz mehkega medicinskega silikona, ki ga zlahka zložimo v manjšo obliko za lažje vstavljanje. Več o različnih tehnikah zlaganja menstrualne skodelice najdete na strani Metode prepogibanja.

LaliCup
LaliCup

3. Vstavljanje

Pred prvo uporabo (ali dokler se vstavljanja skodelice ne navadimo povsem) lahko menstrualno skodelico navlažimo z vodo ali namažemo z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje. Namestimo se v udoben položaj – večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo. S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstavimo v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostimo vaginalne mišice. Skodelico namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat (več o lokaciji materničnega vratu lahko preberete na strani Spoznajte svoje telo). Prav nič hudega ni, če boste med prvimi vstavljanji malce nespretni – pravilen položaj v nožnici boste našli z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije. Po vstavitvi preverimo, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri; to storimo tako, da s prstom rahlo zaokrožimo okoli dna skodelice. Pecelj skodelice lahko odrežemo ali prikrajšamo, če nas moti. Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja.

menstrualna skodelica

4. Odstranjevanje

Večina žensk menstrualne skodelice odstrani in izprazni 2- do 4-krat dnevno (kar je manj pogosto, kot običajno zamenjamo tampon). Pred odstranjevanjem očistimo roke z blagim milom in vodo. Vaginalne mišice sprostimo, dno skodelice primemo s kazalcem in palcem ter čvrsto stisnemo, dokler ne začutimo, da podtlak, ki skodelico drži varno na mestu, popusti. Ob sprostitvi podtlaka včasih zaslišimo tudi značilen zvok. Skodelico zložimo v manjšo obliko (podobno kot pri vstavljanju) in nežno izvlečemo. Pri tem si lahko pomagamo tudi s pecljem, nikakor pa ne vlečemo samo za pecelj skodelice, saj lahko to povzroči razlitje vsebine skodelice in celo poškodbe nožnice. Ob pravilni odstranitvi ne bo nič več madežev krvi, kot jih je pri menjavi tampona.

menstrualna skodelica LaliCup

5. Čiščenje skodelice in ponovna uporaba

Po odstranitvi skodelice njeno vsebino izlijemo v straniščno školjko, skodelico operemo ali obrišemo s čistilnim robčkom in jo ponovno vstavimo.

čiščenje LaliCup skodelice

Še nekaj nasvetov za lažjo uporabo in vzdrževanje vaše menstrualne skodelice Lalicup

arrow-right

Čiščenje: skodelico med menstrualnim ciklom po vsaki uporabi operite z nežnim milom in vodo ali čistilnim robčkom, po koncu vsakega ciklusa pa jo sterilizirajte v večji količini vrele vode (5 do 10 minut). Skodelico lahko po potrebi sterilizirate tudi med mesečnim ciklom.

Poškodbe na skodelici: poškodovana skodelica ne bo učinkovito opravljala svoje naloge, lahko pa celo povzroči poškodbe, zato poškodovano skodelico takoj zamenjajte z novo.

Omejitev uporabe: menstrualna skodelica ni igrača, zato jo hranite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov. Menstrualna skodelica prav tako ni kontracepcijsko sredstvo in ne preprečuje širjenja spolno prenosljivih bolezni – pred spolnim odnosom jo odstranite.

Zdravstvene težave: ob prvih znakih zdravstvenih težav, kot so bolečina, srbečica, draženje ali vnetje na področju spolovila, odstranite menstrualno skodelico in se posvetujte z zdravnikom.