Kaj se šteje kot pozen cikel?

Se ti je že zgodilo, da si preverila menstrualni koledarček in opazila, da bi se morala tvoja menstruacija začeti že nekaj dni nazaj? Sedaj pa te je čisto na rahlo zagrabi panika. Brez skrbi! Normalni cikel je bolj spekter kot karkoli drugega. Običajno traja nekje od 3 do 7 dni, s povprečno izgubo krvi za okoli 4 žlice. Vendar tudi to ne drži za vse, saj imajo nekatere močnejši/šibkejši menstrualni tok kot druge. Splošno pravilo je, da se menstruacijo upošteva kot pozno, če zamuja za 7 dni ali več.

Stres je lahko eden od večjih razlogov, da menstruacija pride pozneje kot običajno. Obvladljiva količina stresa je seveda povsem normalna, vendar lahko prekomerna stopnja fizičnega ali psihičnega stresa vpliva na tvoje telo na več načinov, eden od njih je tudi nereden cikel.

Kaj lahko storim?

Vzemi si čas za sprostitev. Ti pomaga meditacija, pisanje dnevnika, pobarvanke … – super, vzemi si čas zanje!

Sledi svojemu razpoloženju, spremembam v prehrani ali velikim življenjskim dogodkom, saj boš tako bolje prepoznala svoje stresorje.

Zmanjšaj vnos kofeina in alkohola, saj lahko oba povečata raven kortizola.

Spanje je ključ pri obvaldovanju stresa, pogosto se osredotočamo na količino in pozabimo na kakovost spanca. Rutina za lahko noč lahko tvojemu telesu pomaga pri pravilnem in rednem ritmu spanja.
Reši kviz in si pomagaj najti idealno menstrualno rešitev?
Invalid email address