Kaj je Lalicup?

Lalicup je menstrualna skodelica – prva, zasnovana in izdelana v Sloveniji, z mislijo na slovenska dekleta in ženske – ker želimo, da zaživite lepše, boljše in predvsem bolj udobno življenje med menstruacijo.

Menstrualna skodelica Lalicup je zdravju prijazna, udobna, zanesljiva, ekološka in cenejša alternativa klasičnim higienskim pripomočkom, ki jih ženske uporabljamo že stoletja.

Zdravju prijazna

Menstrualna skodelica Lalicup je izdelana iz 100% medicinskega tekočega  silikona, ki je kataliziran na osnovi platine in ne vsebuje lateksa ali škodljivega BPA. Za razliko od tamponov ne draži ali suši sluznice in je dobrodošla rešitev tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji.

Udobna

Menstrualno skodelico lahko brezskrbno uporabljate med spanjem, potovanji, športnimi aktivnostmi in celo plavanjem, saj je skrbno zasnovana in izdelana iz mehkega medicinskega silikona tako, da ne povzroča neprijetnega občutka med aktivnim preživljanjem časa. Tudi vstavljanje je povsem preprosto in ne povzroča neprijetnega občutka – zložimo jo v manjšo obliko in v nožnico vstavimo manj globoko kot običajno vstavimo tampon.

Zanesljiva

Z inovativno zasnovano menstrualno skodelico Lalicup ste lahko povsem brezskrbni, saj jo varno in udobno na pravem mestu drži rahel podtlak, ki se sprosti šele ob stisku za dno skodelice, ko jo želite odstraniti.  Oblika in prostornina menstrualne skodelice Lalicup zagotavljata maksimalno učinkovitost tudi pri močnejših menstruacijah, na skodelico pa se lahko zanesete tudi med kopanjem in plavanjem, saj bo kot vodni tampon zanesljivo preprečila vdor vode v nožnico.

Ekološka

Stara navada je železna srajca – to še posebej velja pri higienskih pripomočkih, ki jih ženske med menstruacijo uporabljamo že stoletja. Vendarle pa je res, da so tamponi in vložki namenjeni enkratni uporabi, zato jih vsaka ženska v svojem življenju uporabi in odvrže na tisoče. Menstrualna skodelica Lalicup je precej bolj ekološka, saj potrebujete le eno, ki jo lahko brezskrbno uporabljate več let in po uporabi na preprost in hiter način očistite (tudi na javnih straniščih) s pomočjo čistilnega robčka ali s plastenko vode kar nad straniščno školjko.

Cenejša

Povprečna ženska za klasične higienske pripomočke, kot so tamponi in vložki, letno porabi od 50 do 120 €, kar pomeni, da se investicija v menstrualno skodelico Lalicup, ki jo lahko brezskrbno uporabljate več let, povrne v zgolj 3 mesecih.

Okvirni izračun prihranka

Vas zanima, koliko lahko dejansko prihranite pri uporabi menstrualne skodelice Lalicup? V spodnjo tabelo vnesite povprečno število porabljenih vložkov in tamponov pri posamezni menstruaciji in prikazal se vam bo povprečen prihranek po 1 letu in 10 letih uporabe.

Pri Lalicup gre za nas, za okolje. Vnetij ni več, srbečica je izginila, neprijetnega občutka v času menstruacije ni. Predvsem pa najbolj presenetljivo: menstruacija se mi konča kakšen dan prej. In ob tako šibkih, kot jih imam zadnje čase sama, se mi resnično zdi neumno, da bi trošila za tampone in vložke.

Zakaj ime Lalicup?

Lali je ljubkovalna otroška izpeljanka imena prikupne deklice Klare, ki je navdih za zdravo, udobno, brezskrbno in odgovorno življenje, ki ga privoščimo vsem ženskam in vsem deklicam, ki bodo nekoč odrasle v ženske.

Lali pa je tudi sestavljanka dveh zlogov – zloga »LA«, ki se v kantonščini uporablja kot poudarek povedanega, in zloga »LI«, ki v antični kitajski kulturi  ponazarja, dinamično zaporedje vzorcev iz narave, kot so denimo vzorci na pavjih peresih, arterije na listih, vzorci na polžjih hiškah ali oblike cvetov na rožah – skriti jezik narave, ki opozarja, da ima vsaka stvar svoj pomen in namen.

to-je-lali

Kako uporabljamo menstrualno skodelico Lalicup?

Menstrualno skodelico Lalicup na preprost način zložimo v manjšo obliko (več o tem na strani Prepogibanje) in v sedečem ali čepečem položaju vstavimo v nožnico pod maternični vrat, kjer se kot cvet razpre, luknjice na vrhu skodelice pa ustvarijo nežen podtlak, ki skodelico drži na mestu.

Menstrualno kri, ki se nabere v skodelici, nekajkrat na dan (običajno 2- do 4-krat dnevno) izpraznimo in očistimo s splakovanjem nad umivalnikom, s splahovanjem s plastneko vode nad straniščno školjko ali s čistilnim robčkom.

Skodelico iz nožnice odstranimo s stiskom dna skodelice, pri čemer se sprosti podtlak, ki jo sicer drži varno na mestu, in jo nežno povlečemo navzdol.

Skodelico lahko uporabljamo med športnimi aktivnostmi, potovanji, spanjem in celo plavanjem, nepretrgoma največ do 12 ur. Uporabljamo jo med menstruacijo, pa tudi kot vodni tampon, ki med kopanjem ali plavanjem prepreči vdor vode v nožnico.

Več informacij o vstavljanju, uporabi in odstranjevanju menstrualne skodelice Lalicup poiščite na strani Uporaba.

Članek: 9 razlogov, zakaj bi morala začeti uporabljati menstrualne skodelice