Opravimo s predsodki

Brez skrbi, niste edini. Edini, ki še vedna vztrajate pri klasičnih higienskih pripomočkih, kot so vložki in tamponi. Čeprav se vse več deklet in žensk po svetu odloča za uporabo menstrualne skodelice, jih še veliko več vedno vztraja pri preizkušenih metodah, ki se kljub nekaterim pomanjkljivostim zdijo najboljša, najbolj varna in najbolj zanesljiva izbira. Navada je pač železna srajca in vsem se kdaj zgodi, da se bojimo preizkusiti nekaj novega.

Morda zaradi cene teh inovativnih pripomočkov?

 Nikakor, naložba v menstrualno skodelico je v povprečju primerljiva s tromesečnimi stroški nakupa klasičnih higienskih pripomočkov, eno samo skodelico pa lahko uporabljamo več let.

Morda zaradi škodljivega vpliva na okolje?

Zagotovo ne – menstrualno skodelico lahko uporalbjamo več let, klasični higienski pripomočki za enkratno uporabo pa ustvarijo na tone odpadkov.

Morda zaradi zdravja?

Tudi to ni prav dober izgovor, saj menstrualne skodelice za razliko od klasičnih pripomočkov ne dražijo ali sušijo vaginalne služnice, izdelane pa so iz varnega in zanesljivega medicinskega silikona brez potencialno škodljivih primesi, ki zmanjšuje možnost vnetij in glivičnih obolenj ter ne povzroča alergij.

Kaj torej preprečuje dekletom in ženskam, da bi preizkusile menstrualne skodelice?

Predsodki. Čas je, da enkrat za vselej opravimo z njimi, kaj pravite?

Menstrualne skodelice so zasnovane iz mehkega medicinskega silikona in to tako, da jih zlahka zložimo na manjšo velikost in posledično vstavimo v nožnico brez neprijetnega občutka ali bolečin. Najbrž tudi niste vedeli, da skodelice vstavimo manj globoko v nožnico kot pa običajne tampone? Tudi sama nošnja ni moteča, saj jih ob pravilni namestitvi sploh ne čutimo – skodelice se namreč s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo zasidrajo na svoje mesto, dekleta in ženske pa se lahko med uporabo udobno in varno posvetijo športnim aktivnostim, potovanjem, spanju in celo plavanju.

Menstrualne skodelice snujejo ženske. Ženske, ki imajo izkušnje s krvavimi madeži in dobro vedo, kakšne težave se lahko pojavijo pri rokovanju s higienskimi pripomočki. Zaradi tega so menstrualne skodelice skrbno zasnovane tako, da je z njimi moč enostavno in čisto rokovati brez madežev krvi na rokah, oblačilih ali tleh -mehek medicinski silikon, ki se ga zlahka zloži v manjšo obliko zagotavlja hitro in enostavno vstavljanje, oblika skodelic in luknjice pri vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, zagotavljajo varno in zanesljivo zbiranje krvi med nošnjo, skodelice pa lahko brez polivanja hitro odstranimo s stiskom dna skodelice, nekatere pa na dnu ponujajo še pecelj za lahkotno in kontrolirano odstranjevanje brez krvavih madežev.

Rokovanje z menstrualnimi skodelicami tudi na javnih straniščih ni nič bolj zahtevno kot doma. Pravzaprav je zelo preprosto: vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem iz plastenke vode nad straniščno školjko ali pa s pomočjo preprostega čistilnega robčka, kar zagotavlja, da je tudi uporaba na javnih straniščih preprosta, hitra in povsem higienična.

Ob pravilni namestitvi večina žensk skodelice sploh ne čuti, posebna oblika skodelice in luknjice na vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, pa poskrbijo, da ostane varno in zanesljivo na mestu pri aktivnem preživljanju časa in spanju. Uporaba menstrualne skodelice je varna in zanesljiva tudi med plavanjem ali kopanjem; še več – je celo priporočljiva, saj lahko skodelico uporabljamo kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico.

Kaj torej pravite? So strah, predsodki in pomisleki glede uporabe menstrualne skodelice morda res odveč?

Za dekleta in ženske, ki že poznajo in uporabljajo menstrualne skodelice zagotovo. Nikakor pa niso odveč dodatni prihranek denarja, udobje, zdravje, čistoča, prispevek k ohranjanju okolja in predvsem svoboda, ki jo uporaba menstrualne skodelice Lalicup omogoča vsem dekletom in ženskam – tudi vam.