Oh, spet ta PMS …

Spet PMS?
Si tudi ti ena izmed tistih žensk, ki se ji pred mesečnim perilom “malce (z)meša”? Naj ti povem, da nisi edina, če pa se sprašuješ zakaj do tega pride, beri naprej!

Torej kaj pravzaprav je PMS?

PMS je kratica za predmenstrualni sindrom. Zanj je značilen ciklični pojav različnih simptomov, ki nastanejo v zadnji polovici cikla. Ti simptomi se običajno začnejo približno zadnji teden ovulacije in ponavadi izginejo v prvih dneh menstruacije.

Za ženske, ki se spopadajo s PMS-om je značilno, da jih njihov menstrualni ciklus vrže na neizogiben hormonski vlakec smrti poln razdražljivosti in da njihovi reproduktivni hormoni povzročajo noro čustveno nihanje. Stvar je v tem: Soglasje na kakršnokoli temo v povezavi s predmenstrualnim sindromom v znanstvenem svetu praktično ne obstaja.

Kako vem, da imam PMS?

Ni natančno znano, koliko ljudi trpi za predmenstrualnim sindromom, vendar se domneva, da kar 3/4 žensk v določenem življenjskem obdobju doživi vsaj enega od simptomov. Se ne sliši noro, da toliko žensk doživlja PMS, vendar v resnici sploh ne vem veliko o njem? Seveda obstajajo različne teorije, vendar nobena od njih ni bila ustrezno proučena.

Simptomov je ogromno – tako fizičnih kot psihičnih – kar pomeni, da vsaka ženska PMS doživljajo drugače, najpogostejši simptomi pa so: krči, akne, utrujenost, napihnjenost, razdražljivost, socialni umik, nizek libido…

Kako se lahko spopadem s simptomi PMS-a?

PMS je lahko povsem normalen del mesečnega cikla. Obstaja celo precej različnih načinov, kako olajšati vsaj blage simptome (manjši in pogostejši obroki, izogibanje pretirano sladkani/soljeni hrani, telovadba, zmanjšanje stresa …), vendar če ugotoviš, da PMS vpliva na tvoje vsakodnevno življenje ali zdravje, potem svetujemo pogovor z osebnim zdravnikom.

Oh, spet ta PMS ...
Video čajanka; predstavitev zmanjškarskih menstrualnih alternativ.
Invalid email address