Brezplačna dostava nad 50 €

EngENG

Mišice medeničnega dna

 

Mišice medeničnega dna opravljajo številne pomembne naloge v ženskem telesu – podpirajo nožnico, maternico, črevesje, mehur in danko ter zagotavljajo njihovo ustrezno delovanje. Krepitev teh mišic zagotavlja normalen pretok urina (in preprečuje inkontinenco), povečuje užitek v spolnosti – tako za žensko kot tudi za moškega – ter pomaga k bolj prijetni in učinkoviti uporabi menstrualne skodelice.

Kako lahko okrepite mišice medeničnega dna?
Predvsem tako, da redno izvajate vaje za krepitev mišic medeničnega dna, znane tudi kot Keglove vaje. Vaje lahko brez velikega napora izvajate dva- do trikrat dnevno po 5 minut in tako izboljšate težave z inkontinenco, ki so pogoste pri starejših ženskah, spolni užitek in tudi uporabo vaše nove menstrualne šalčke Lalicup.

Uporaba menstrualne skodelice

Koristni nasveti

Vstavljanje

Vam vstavljanje menstrualne skodelice prvič popolnoma ne uspe? Po nekaj poskusih vam bo zagotovo uspelo. Ker menstrualna posodica LaliCup ne absorbira in ne suši nožnice, lahko vstavljanje poskusite tudi takrat, ko nimate menstruacije. V tem primeru lahko skodelico navlažite z vodo ali uporabite lubrikant na vodni osnovi. Ne obupajte, če se na začetku pojavijo težave. Potrebno je nekaj vaje, preden boste dobili pravi občutek – vendar je vredno.

Drugi predlog: poskusite različne metode prepogibanja. Mogoče najpogosteje uporabljena metoda ni najboljša za vas!

Če ste mlada ženska ali še niste imeli spolnih odnosov, vam priporočamo manjšo skodelico LaliCup (model S). Vzemite si čas za pravilno vstavljanje. Za pomoč lahko uporabite Bioglide lubrikant na vodni osnovi. Kadar menstrualno čašico uporabljate prvič, obstaja možnost, da predrete deviško kožico. Deviške kožice ne predrete le s spolnim odnosom, temveč tudi pri dejavnostih, kot so kolesarjenje ali gimnastika.

LaliCup je dobro umeščena in stabilna, ko jo zatesnijo stene nožnice s pomočjo podtlaka, poleg tega pa nanjo pritiskajo tudi nožnične mišice. LaliCup, za razliko od tampona, umestimo v spodnji predel nožnice, vendar, naj bi pecelj ostal znotraj nožnice. V kolikor se pozicionira nižje, se pecelj lahko po potrebi skrajša z ostrimi škarjami.

Skodelica se mora v nožnici popolnoma odpreti, da ne prepušča tekočine. Da bi to zagotovili, skodelico v nožnici nežno zavrtimo s sukanjem peclja. Da bi preverili, ali se je skodelica povsem odprla, drsimo s prstom ob skodelici in jo otipajmo vse naokrog. Anatomsko je nožnica nagnjena nazaj, zato bo nameščanje lažje, če vodimo skodelico v smeri proti trtici ter jo pomikamo gor in dol.

 

Izstavljanje

Če pri odstranjevanju skodelice nastopijo težave, se najprej pomirite in sprostite! Za odstranitev skodelice je najvažneje, da sprostite nožnične mišice in se sprostite z mirnim dihanjem. Če razmišljate zgolj o tem, kako boste dobili skodelico ven, vam priporočamo, da poizkusite kasneje. Morda mišice zategujete, ne da bi se tega sploh zavedali in zato potrebujete odmor za sprostitev napetosti.

V primeru, da se skodelica za menstruacijo povzpne višje v nožnico, je možno tudi to, da imate visok maternični vrat. Najprej sprostite mišice in skušajte s prsti prijeti pecelj ali dno skodelice ter rob pritisniti ob stene nožnice. V čepečem položaju se skodelica pomakne nižje, lahko pa si pomagate še s tem, da pritisnete, kot da bi šli na veliko potrebo. Skodelica se ne more kar izgubiti v nožnici, lahko pa sčasoma zdrsne navzdol zaradi sile težnosti. Če ugotovite, da vaša skodelica med uporabo drsi navzdol, preverite, ali je bila pravilno vstavljena in ali se je povsem razprla. Tudi vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje) pripomorejo k boljšemu umeščanju skodelice.

Navpičen položaj s silo težnosti pomika skodelico nižje. Poiščite udoben položaj, ki vam bo omogočal neovirano odstranitev skodelice. Večina žensk odstranjuje skodelico pri sedenju na toaletni školjki. V tem položaju je nožnica odprta in med sedenjem lažje sprostite noge. S kazalcem in palcem čvrsto primite za dno skodelice in jo stisnite skupaj. Nožnica je naravno ukrivljena in pri večini žensk se ob sedenju skodelica nahaja nad sramno kostjo. Odstranjevanje skodelice si lahko olajšate tako, da vzporedno z nožnico najprej vstavite svoj kazalec in z njim ob robu skodelice drsite do njenega zgornjega dela. Zatem skodelico stisnite skupaj in jo potegnite ven. Ob prekinitvi podtlaka lahko zaslišite tudi značilen zvok. Potegnite skodelico navzdol.  Odločno povlecite skodelico navzdol; in je ne spustite.  Dno menstrualne posodice LaliCup ni ojačano kot pri drugih skodelicah, zato ga zlahka stisnete in prekinete podtlak, ki drži skodelico na svojem mestu.

Včasih imajo uporabnice težave z odstranjevanjem skodelice, ker se ta nahaja tako globoko v nožnici, da skodelice ni mogoče prijeti za dno ali pecelj. V večini primerov se skodelica pomakne tako globoko med spanjem. V tem primeru je ne skušajte odstraniti takoj, ko se zbudite. Počakajte vsaj pol ure. Čepenje (z razširjenimi nogami in petami pod zadnjico) – na primer med tuširanjem – pripomore k razširitvi nožnice in pomikanju menstrualne skodelice proti nožnični odprtini. V takem položaju lahko s prsti zagrabite za spodnji del skodelice, se v kadi usedete (če vam je tako lažje) in odstranite skodelico, kot smo opisali zgoraj. Skodelice ne vlecite zgolj za pecelj! vsekakor pa je lažje, če dno skodelice primete in vlečete ven skupaj s pecljem. Možno pa je tudi to, da imate visko maternični vrat.

Drugi način za potiskanje skodelice navzdol je pritiskanje z mišicami (kot pri opravljanju velike potrebe). Mišice uporabljajte le do trenutka, ko lahko že dobro primete za skodelico, potem pa jih čim bolj sprostite, da bo odstranitev enostavna. S kazalcen stisnite skodelico ob steno nožnice, da se podtlak sprosti in tako lažje izstavite skodelico. V primeru, da pride do kakršnih koli težav, se obrnite na nas po telefonu: 040 606 522 ali na elektronski naslov: info@bujaka.si

Za lažjo predstavo, si lahko ogledate tudi spodnji video.

NAROČILO

 

 

V košarici še ni izdelkov