Brezplačna dostava nad 50 €

EngENG

O NAS

O USTANOVITELJICI

Se katera od vas spomni svoje prve menstruacije? Mateja Kalin, ustanoviteljica LaliCup menstrualne skodelice, se je še zelo dobro. »Seveda nisem bila pripravljena … dobila sem jo med poukom, tako da sem vsa zmedena tekla na stranišče, v spodnje hlačke zabasala straniščni papir in se preostanek dneva delala, kot da se nič ni zgodilo. Ko sem prišla domov in povedala mami, mi je ona predstavila vložke, to pa je bilo tudi konec debate. Super! Sedaj sem 11-letnica, ki zaradi vložkov hodi kot raca (saj so bili le-te v osemdesetih bolj podobni plenicam in ne vložkom, ki jih poznamo danes).

Spomnim se, da sem se kot otrok vedno bala, da bom menstruacijo dobila ravno takrat, ko bomo z družino na morju. Tamponi so bili seveda ena od rešitev (čeprav po navadi niso bili prva stvar, ki jo uporabljajo punčke, zato sem jih tudi sama uporabljala na skrivaj), a sem jih zaradi močnega toka vedno morala menjati po približno dveh urah pa še neudobno sem se počutila. Druga rešitev bi bila, da se nekaj dni ne kopam, a mi to ni bilo ravno po godu.

V glavi sem vedno imela idejo, da za menstruacijo mora obstajati boljša alternativa klasičnim produktom. Alternativa, s katero lahko brez problemov plavam in je ni potrebno zamenjati na vsakih par ur. In tako sem pri 28 odkrila menstrualno posodico.

Z željo, da bi o tem razsvetlila tudi druge ženske, sem postala samooklicana ambasadorka za menstruacijo v Sloveniji. Moj največji izziv je bil spremeniti močno ukoreninjeno navado uporabe tamponov in vložkov pri Slovenkah in jim predstaviti tudi druge opcije.

Najprej sem začela z uvozom tuje menstrualne čašice, a sem hitro spoznala, da lahko naredim skodelico, ki bo ustrezala vsem mojim potrebam kot ženski z zelo močnim menstrualnim tokom, kjer mi večina skodelic ni zdržala. Tako je v naslednjih treh letih v sodelovanju s strokovnjaki, na podlagi moje osebne izkušnje in s pomočjo mnenj uporabnic nastala prva slovenska menstrualna skodelica LaliCup.

Sedaj z veseljem povem, da vedno več žensk pozna menstrualne alternative, za uporabo LaliCup skodelice pa se odločijo zaradi različnih razlogov: prvi je seveda Lalijina visoka kapaciteta, ostali razlogi pa so različni od okoljskega do ekonomičnega. Ravno to bi smatrala za najboljši del moje službe – občutek, ki ga dobim, ker vem, da je moje delo vsaj eni osebi olajšalo življenje.«

ZAKAJ IME LALI

Beseda Lali je izpeljanka iz imena ustanoviteljičine takrat 2 letne hčerke Klare. Ker ni znala izgovoriti svojega, se je nadela vzdevek Lali, izpeljanka iz Klari. Klara (Clear) pomeni čista, kar je tudi ena od pozitivnih lastnosti skodelice.

Poseben navdih je v zlogu Li, ki izhaja iz antične Kitajske in ponazarja tok dinamičnega zaporedja vzorcev v naravi (op.prev: Li- the natural order of flow), kar je pri ženski tudi sam menstrualni cikel. Okrogli in spiralni vzorci se v neskončnost ponavljajo skozi različne obraze narave, kot so očesa pavjega peresa, spiralne polžje hišice, cvetovi in rože, okroglo sonce … To je skriti jezik narave in umetnosti, ki ga govorijo naši predniki in Antične kulture.

NAŠE POSLANSTVO IN VIZIJA

»Smo skupina prijateljic, ki soustvarjamo pot prve slovenske menstrualne šalčke LaliCup in se zavzemamo za boljše, lepše ter udobnejše življenje v času mesečnega perila.« Maja

»Zagotoviti vsem ženskam brezskrbne dni v času menstruacije«. Mateja

»Širiti vest o zdravi alternativi, ki spodbuja sobivanje v harmoniji in stremi k povezanosti z naravo.« Erika

»Slovensko blagovno znamko LaliCup popeljati v tujino, saj narava ne pozna meja« Lucija

»Smo ekipa deklet in naša želja je, da spremenimo menstrualne težave v eno samo veselje med menstruacijo«.  Polona

 

Skupaj : 13.45

Košarica Blagajna