Brezplačna dostava nad 50 €

EngENG

POGOSTA VPRAŠANJA

ZADRŽKI SO ODVEČ

Ne, menstrualne šalčke so zasnovane iz mehkega medicinskega silikona, da jih zlahka zložmo na manjšo obliko in vstavimo v nožnico brez neprijetnega občutka ali bolečin. Lahko si pomagamo tudi z lubrikantom.

Najpomembneje je, da skodelice ne potiskamo proti materničnemu vratu (kot tampon) ampak jo vstavimo tako, da jo spustimo že tik ob ustju, da zajame čim več zraka. Tako lažje vzpostavi podtlak in se popolnoma odpre v nožnici.

Ne, med uporabo ni bolečin ali neprijetnega občutka. Ob pravilni namestitvi skodelice sploh ne čutimo, saj se ta s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo postavi na svoje mesto. Tako se lahko med uporabo udobno in varno posvetimo športnim aktivnostim, potovanju, spanju in celo plavanju.

Ne, menstrualne posodice so skrbno zasnovane tako, da se je z njimi moč enostavno in čisto rokovati brez madežev krvi na rokah, oblačilih ali tleh. Skodelico lahko hitro odstranimo tako, da stisnemo za dno skodelice in jo izlijemo v školjko. Kri je gostejša od vode, tako da le ta ne bo špricala vsepovsod. 😉

Uporaba menstrualne skodelice na javnih straniščih ni nič bolj zahtevna kot doma. Vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem s pomočjo flaške vode kar nad straniščno školjko. To zagotavlja, da je tudi uporaba na javnih straniščih preprosta, hitra in povsem higienična. V kolikor s sabo nimamo flaške z vodo, je dovolj, če skodelico obrišemo z blagimi intimnimi robčki, v skrajnem primeru pa tudi z toaletnim papirjem.

Menstrualna kri je v maternici sterilna. Ob iztekanju iz nožnice v skodelico kri nima stika z zrakom—tako ohranja sterilnost in ne pridobi neprijetnega vonja, ki je posledica razkrajanja in razvoja bakterij. LaliCup je tako bolj higienična izbira, ki ne povzroča neprijetnega vonja. Tudi ko skodelico izpraznimo v javnih toaletah nas ni treba biti strah glede vonjav. 😉

Nikakor. Ob pravilni namestitvi se skodelice sploh ne čuti, posebna oblika skodelice in luknjice na vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, pa poskrbijo, da ostane varno in zanesljivo na mestu pri aktivnem preživljanju časa in spanju.

Tudi pri uporabi LaliCup gre kri popolnoma ven iz telesa. Iz maternice sterilna kri kaplja v nožnico skozi majhno odprtino materničnega vratu in nadaljuje pot po nožnici v skodelico, pri tem ne moti naravnega vlaženja nožnice in ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic. LaliCup je nameščena nižje od tampona, kot kaže slika, zato še lažje zbere vso kri, ki jo potem izlijemo ven.

 

menstrualna skodelica proti tamponu

Uporaba LaliCup skodelice je varna in zanesljiva tudi med plavanjem ali kopanjem; še več – je celo priporočljiva, saj lahko skodelico uporabljamo kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico.

S pomočjo podtlaka in nožničnih mišic se skodelica sama namesti na stene in zbira tekočino.

Nožnica je zaprt sistem, kjer je že prisoten podtlak, ki poskrbi tudi zato, da zrak ne gre v nožnico. Podtlak je tlak, ki je manjši od zunanjega (zračnega) tlaka, tako da ne škoduje nožnici. Vakuum je pravzaprav absolitna praznina oz. podtlak ki nima več tlaka. Potrebno je samo paziti, da ne vlečemo samo za pecelj, ampak da stisnemo za dno skodelice.

UPORABA

Seveda nekaterim ženskam v prvem poizkusu ne bo uspelo umestiti skodelice. Pomagate pa si lahko s pounch-down tehniko pri kateri se skodelico zloži v najožji položaj in pa lubrikantom ter sprostite mišice. Potrebna je le vaja—vadite lahko tudi takrat, ko nimate menstruacije.

Ne, med uporabo ni bolečin ali neprijetnega občutka. Ob pravilni namestitvi skodelice sploh ne čutimo, saj se ta s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo postavi na svoje mesto, zato se lahko ti med uporabo udobno in varno posvetiš športnim aktivnostim, potovanjem, spanju in celo plavanju.

Uporaba menstrualne skodelice na javnih straniščih ni nič bolj zahtevna kot doma. Vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem vode nad straniščno školjko, kar zagotavlja, da je tudi uporaba na javnih straniščih preprosta, hitra in povsem higienična.

Nikakor, ob pravilni namestitvi se skodelice sploh ne čuti. Posebna oblika skodelice in luknjice na vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, pa poskrbijo, da ostane varno in zanesljivo na mestu pri aktivnem preživljanju časa in spanju.

Uporaba menstrualne čašice je varna in zanesljiva tudi med plavanjem ali kopanjem! Še več — je celo priporočljiva, saj skodelica preprečuje vdor vode v nožnico.

Seveda. LaliCup je idealen za aktivne ženske. Nosiš ga lahko med vsako aktivnostjo; tudi med plavanjem, saj deluje kot vodni tampon.

Ne, če jo pravilno vstavite in izpraznite, preden se napolni do roba. Ob vstavljanju se lahko prepričate, da se je skodelica pravilno namestila, tako da s prstom obkrošite dno skodelice in preverite, če so nastale kakšne gube.

Skodelica lahko pušča, če je premajhna/prevelika.

Našo skodelico lahko uporabljate, saj je narejena iz medicinskega silikona, ki ne povzroča alergij na lateks.

Skodelica za menstruacijo LaliCup ni kontracepcija in ne zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Z malce spretnosti pa lahko uporabljate skodelico tudi med spolnim odnosom. <3

ČIŠČENJE

Najbolj enostaven in učinkovit način čiščenja menstrualne skodelice LaliCup je izpiranje z vodo. Skodelico splakni z mrzlo vodo, saj se tako ne bo razbarvala in ne bo pridobila neprijetnega vonja. Ob temeljitejšem čiščenju skodelico umij z zelo blagim in ne parfumiranim intimnim milom LaliWash.

Po končani menstruaciji LaliCup prekuhamo v vodi.

Opozorilo: Čiščenje v pomivalnem stroju odsvetujemo, saj lahko močni detergenti poškodujejo površino skodelice in dražijo sluznico v nožnici.

Seveda, uporaba menstrualne posodice na javnih straniščih ni nič bolj zahtevna kot doma. Vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem s pomočjo plastenke vode oz. intimnega robčka nad straniščno školjko, kar zagotavlja, da je tudi uporaba na javnih straniščih preprosta, hitra in povsem higienična.

Slovenska menstrualna skodelica LaliCup je izdelana in gladkega medicinskega silikona. To pomeni, da se na njej veliko težje nabirajo nečistoče, luknjice na vrhu skodelice (ki ustvarjajo nežen podtlak, da skodelica ostane varno na mestu) pa so večje in zato dostopnejše za čiščenje. Prav tako so luknjice narejene s prav posebej izdelanim rezilom, ki ustvari popolnoma gladko površino reza za lažje čiščenje.

Menstrualno čašico LaliCup med menstruacijo nekajkrat dnevno, oziroma po potrebi, odstranimo in izlijemo njeno vsebino in splaknemo z vodo. Pri tuširanju lahko skodelico preprosto očistimo tudi z LaliWash blagim in ne odišavljenim intimnim milom. Na javnih straniščih si lahko preprosto pomagamo s plastenko vode.

Temeljitejše čiščenje z intimnim milom priporočamo enkrat dnevno, po koncu mesečnega ciklusa pa tudi temeljitejše čiščenje v vreli vodi. Skodelico prekuhavamo pet minut.

Menstrualno šalčko lahko, ko je ne uporabljaš, enostavno shraniš v priročni torbici, ki je priložena vsaki LaliCup skodelici. Torbica seveda lahko opereš tudi v pralnem stroju.

Menstrualna kri je v maternici sterilna. Ob iztekanju iz nožnice v skodelico kri nima stika z zrakom—tako ohranja sterilnost in ne pridobi neprijetnega vonja, ki je posledica razkrajanja in razvoja bakterij. Lali Cup je tako bolj higienična izbira, ki ne povzroča neprijetnega vonja.

Kot vsi pripomočki, ki jih uporabljamo redno, se tudi skodelica za menstruacijo Lalicup sčasoma seveda obarva, saj je kri zelo močno barvilo. Vendar lahko posamezno skodelico uporabljate tudi več let. Da se skodelica ne razbarva in ne navzame neprijetnega vonja, upoštevajte napotke v odstavku »Kakšen je najboljši način za čiščenje menstrualne šalčke Lalicup?«.

Menstrualno posodico hranite izven dosega otrok. Menstrualna čašica ni kontracepcijsko sredstvo in ne preprečuje širjenja spolno prenosljivih bolezni. Pred spolnim odnosom skodelico odstranite.

ANATOMIJA

Maternični vrat je spodnji del maternice, ki povezuje maternico in nožnico. Menstrualna kri se skozi luknjico na materničnem vratu odvaja v nožnico, kjer jo ujame in zadrži menstrualna skodelica. Namestitev menstrualne šalčke je zato odvisna od lokacije materničnega vratu, saj jo namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat (manj globoko, kot običajno namestimo tampone).

Lokacijo svojega materničnega vratu lahko poiščemo tako, da s prsti prodremo v nožnico. Na njenem koncu zatipamo oblasto zatrdlino z jamico (podobno konici nosu) – to je maternični vrat.

Menstrualna posodica LaliCup ni kontracepcija in ne zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Z malce spretnosti pa lahko uporabljate skodelico tudi med spolnim odnosom.

Vzrok za to, da vam LaliCup »uide« visoko, je vaša anatomija-imate visok maternični vrat. Priporočam vam, da za lažje odstranjevanje najprej pritisnite z mišicami (kot da bi šli na veliko potrebo) potem pa skodelico (ne pecelček) s prstom potisnite ob stene nožnice, da se tako sprosti vakum. Mogoče vam jo bo tako lažje odstraniti.

Da, lahko. Deviška kožica oz. himen pa je tanka prožna opna, ki ni neprepustna zapora, saj med menstruacijo dovoljuje odtekanje krvi. Lahko se zgodi da se ob velikem telesnem naporu/športu raztrga sama od sebe. Zato ni nujno, da kožico raztrgala skodelica sama. Pri vstavljanju je pomembno, da si sproščena (skodelico si lahko poizkušiš vstaviti pod tušem), pomagaš si lahko tudi s tem, da skodelico namažeš z lubrikantom. Za vstavljanje predlagamo pregib s stiskom navzdol (oz. školjka). Metode prepogibanja si lahko ogledaš TU.

Sindrom toksičnega šoka je okužba, ki jo povzroči bakterija pri vstopu v telo skozi rano ali sluznično membrano. Simptomi vključujejo: nenadno povišano telesno temperaturo, boleče grlo, bruhanje, sončnim opeklinam podobne izpuščaje, vrtoglavico, bolečine v mišicah in izgubo zavesti.

TSS je zelo redka, vendar smrtonosna bolezen, ki se lahko pojavi pri moških, ženskah in otrocih. Ker se v večini primerov pojavlja pri dekletih in ženskah pred 30. letom starosti. TSS je običajno povezan s predolgo puščanjem tamponov ali izbiro napačne vpojnosti. (Pogosteje je pri super vpojnih tamponih.)

Uporaba menstrualnih skodelic ima drastično zmanjšano tveganje za TSS, ker ne absorbirajo krvi, ampak jo namesto tega zbirajo. Še vedno pa je pomembno upoštevati pravilne smernice za menstrualne čašice. Čeprav je TSS še vedno mogoča pri menstrualnih skodelicah, je bil v nekaj primerih, ko se je pojavil, izdelek ostal več kot 30 ur. Zato ne pozabite odstraniti in splakniti skodelice po največ 12 urah nenehne uporabe.

Pri preventivi je zelo pomembno, da za skodelico pravilno skrbite (jo redno očistite, sterilizirate …) in jo shranjujete v čistem okolju.

Pravočasno zdravljenje je zelo pomembno, zato v primeru, da se pri vas pojavi kateri izmed zgoraj naštetih simptomov, nemudoma odstranite menstrualno skodelico in se napotite k svojemu zdravniku.

Da, lahko.

Načeloma lahko.V primeru vaginalne krvavitve, ko je vaginalni obroček že nameščen, lahko skupaj z obročkom uporabljate tudi skodelico. Najprej morate vstaviti vaginalni obroček in šele nato LaliCup. Pri odstranjevanju skodelice pazite na to, da ne odstranite tudi vaginalnega obročka. V primeru kratkega materničnega vratu pa bo šlo verjetno  bolj na tesno.

KAKO JO VSTAVIM / ZLOŽIM?

Ne, menstrualne skodelice so zasnovane iz mehkega medicinskega silikona, da jih zlahka zložimo na manjšo obliko in vstavimo v nožnico brez neprijetnega občutka ali bolečin. Lahko si pomagaš tudi z lubrikantom.

Najbolj pomembno je, da skodelice ne potiskamo proti materničnemu vratu (kot tampon) ampak jo vstavimo tako, da jo spustimo že tik ob ustju, da zajame čim več zraka. Tako lažje vzpostavi podtlak in se popolnoma odpre v nožnici.

V kolikor skodelice ne čutimo v nožnici, je nameščena pravilno. Pri vstavljanju skodelice, lahko še preverimo s prstom okoli dna, ali ni morda kakšnih gubic in se je skodelico popolnoma odprla v nožnici.  Na začetku je sicer potrebno malo vaje, da popolnoma spoznate vašo pravo tehniko vstavljanja in tako kmalu že hitro čutite ali je skodelica pravilno nameščena ali ne.

Najbolj pomembno je, da skodelice ne potiskamo proti materničnemu vratu (kot tampon) ampak jo vstavimo tako, da jo spustimo že tik ob ustju, da zajame čim več zraka. Tako lažje vzpostavi podtlak in se popolnoma odpre v nožnici.

KAKO JO ODSTRANIM?

Ne, menstrualne šalčke so skrbno zasnovane tako, da je z njimi moč enostavno in čisto rokovati brez madežev krvi na rokah, oblačilih ali tleh. Skodelico lahko brez polivanja hitro odstranimo s stiskom dna skodelice: LaliCup ima na dnu pecelj za lahkotno in kontrolirano odstranjevanje brez krvavih madežev.

Vzrok za to, da vam LaliCup »uide« visoko, je vaša anatomija; po vseh verjetnostih imate visok maternični vrat. V tem primeru priporočamo, da za lažje odstranjevanje najprej pritisnite z mišicami (kot da bi šli na veliko potrebo) potem pa skodelico (in ne pecelček) s prstom potisnite ob stene nožnice, da se tako sprosti podtlak.

Če pri odstranjevanju skodelice nastopijo težave, se najprej pomirite in sprostite! Za odstranitev skodelice je najvažneje, da sprostite nožnične mišice in se sprostite z mirnim dihanjem. Če razmišljate zgolj o tem, kako boste dobili skodelico ven, vam priporočamo, da težavo za nekaj časa odložite. Morda mišice zategujete, ne da bi se tega sploh zavedali in zato potrebujete odmor za sprostitev napetosti.

V primeru, da se skodelica za menstruacijo povzpne višje v nožnico, sprostite mišice in skušajte s prsti zagrabiti za pecelj ali dno skodelice. V čepečem položaju se skodelica prav tako pomakne nižje. Skodelica se ne more kar izgubiti v nožnici, lahko pa sčasoma zdrsne navzdol zaradi sile težnosti. Če ugotovite, da vaša skodelica med uporabo drsi navzdol, preverite, ali je bila pravilno vstavljena in ali se je povsem razprla. Tudi vaje za krepitev vaših mišic medeničnega dna (Keglove vaje) pripomorejo k boljšemu umeščanju skodelice.

Navpičen položaj s silo težnosti pomika skodelico nižje. Poiščite udoben položaj, ki vam bo omogočal neovirano odstranitev skodelice. Večina žensk odstranjuje skodelico pri sedenju na toaletni školjki. V tem položaju je nožnica odprta in med sedenjem lažje sprostite noge. S kazalcem in palcem čvrsto zagrabite za dno skodelice in jo stisnite skupaj. Nožnica je naravno ukrivljena in pri večini žensk se ob sedenju skodelica nahaja nad sramno kostjo. Odstranjevanje skodelice si lahko olajšate tako, da vzporedno z nožnico najprej vstavite svoj kazalec in z njim ob robu skodelice drsite do njenega zgornjega dela. Zatem skodelico stisnite skupaj in jo potegnite ven. Ob prekinitvi podtlaka lahko zaslišite tudi značilen zvok. Potegnite skodelico navzdol.  Odločno povlecite skodelico navzdol; in je ne spustite.  Dno menstrualne šalčke LaliCup ni ojačano kot pri drugih skodelicah, zato ga zlahka stisnete in prekinete podtlak, ki drži skodelico na svojem mestu.

Včasih imajo uporabnice težave z odstranjevanjem skodelice, ker se ta nahaja tako globoko v nožnici, da skodelice ni mogoče prijeti za dno ali pecelj. V večini primerov se skodelica pomakne tako globoko med spanjem. V tem primeru je ne skušajte odstraniti takoj, ko se zbudite. Počakajte vsaj pol ure. Čepenje (z razširjenimi nogami in petami pod zadnjico) – na primer med tuširanjem – pripomore k razširitvi nožnice in pomikanju menstrualne skodelice proti nožnični odprtini. V takem položaju lahko s prsti zagrabite za spodnji del skodelice, se v kadi usedete (če vam je tako lažje) in odstranite skodelico, kot smo opisali zgoraj. Skodelice ne vlecite zgolj za pecelj! vsekakor pa je lažje, če dno skodelice zagrabite in vlečete ven skupaj s pecljem.

Drugi način za potiskanje skodelice navzdol je pritiskanje z mišicami (kot pri opravljanju velike potrebe). Mišice uporabljajte le do trenutka, ko lahko že dobro zagrabite za skodelico, potem pa jih čim bolj sprostite, da bo odstranitev enostavna. S kazalcem stisnite skodelico ob steno nožnice, da se podtlak sprosti in tako lažje izstavite skodelico. V primeru, da pride do kakršnih koli težav, se obrnite na nas po telefonu: 040 606 522 ali na elektronski naslov: info@bujaka.si

V primeru, ko pride do glivičnega vnetja, ne vrzite skodelice stran. Večkrat jo temeljito operite in prekuhajte, lahko pa ga tudi pomočite v probiotični jogurt (tako kot tampon) ter vstavite v nožnico.

Odvisno od vašega toka. Po navadi 2 – 4 dnevno.

Vakuum je prazen prostor brez molekul in brez zraka. Pri uporabi menstrualna posodica ustvari podtlak, ki je samo nižji od zračnega tlaka in ne škoduje nožnici. S pomočjo podtlaka se skodelica umesti med nožnične mišice in hkrati preprečuje vdor zraka ali vode v nožnico.

Skodelica za menstruacijo LaliCup je zasnovana in proizvedena v Sloveniji.

Skodelica je narejena iz hipoalergenega medicinskega platinum silikona, ki je za medicinsko uporabo odobren po mednarodnem standardu kakovosti ISO 10993 in USP razred VI. Prav tako je odobren s strani uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Silikon je hipoalergen, brez strupenih primesi, biokompatibilen, varen in trpežen. Biokompatibilnost pomeni, da človeško telo slikona iz katerega je narejena skodelica LaliCup ne prepoznava kot tujka. To pomeni, da je verjetnost različnih alergijskih in podobnih reakcij skoraj ničelna.

Poškodovana skodelica ne bo učinkovito opravljala svoje naloge in lahko povzroča neprijetnosti, zato poškodovano skodelico takoj zamenjaj z novo.

x
V košarici še ni izdelkov