Izstavljanje menstrualne skodelice

Pred kratkim smo se punce iz Lali ekipe odločile, da s tabo delimo nekaj uporabnih nasvetov glede vstavljanja menstrualne skodelice, zato se nam zdi edino pravilno, da ti povemo še za nekaj trikov pri izstavljanju. Si za? 🙂

Nasvet #1: Sprosti se

V kolikor pri odstranjevanju skodelice nastopijo težave, se najprej pomiri in sprosti! Skodelica ni nikamor ušla. Za odstranitev je pomembno, da se sprostiš, najbolje z mirnim/globokim dihanjem. Ob razmišljanju zgolj o tem, kako boš dobila skodelico ven, priporočamo, da še enkrat poizkusiš kasneje. Morda mišice zateguješ, ne da bi se tega sploh zavedala in zato potrebuješ odmor za sprostitev napetosti.

Nasvet #2: Kaj pa, če se menstrualna skodelica povzpne višje

V primeru, da se skodelica za menstruacijo povzpne višje v nožnico, je možno, da imaš visok maternični vrat. Najprej skušaj s prsti prijeti pecelj ali dno skodelice ter rob pritisniti ob stene nožnice. V čepečem položaju se skodelica pomakne nižje, prav tako pomaga pritisk kot za na veliko potrebo. Skodelica se ne more kar izgubiti v nožnici, lahko pa sčasoma zdrsne navzdol zaradi sile težnosti. V kolikor imaš kljub upoštevanju zgornjih nasvetov še vedno probleme pri izstavljanju, ti predlagamo, da preizkusiš model XL, ki je bil ustvarjen ravno za ženske z močno menstruacijo in visokim materničnim vratom.

Izstavljanje menstrualne skodelice

Nasvet #3: Keglove vaje

Tudi vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje) pripomorejo k boljšemu umeščanju in lažjemu izstavljanju skodelice. Vadiš lahko s pomočjo vaginalnih kroglic.

Nasvet #4: Pomemben je položaj

Navpičen položaj s silo težnosti pomika skodelico nižje. Poišči udoben položaj, ki bo omogočal neovirano odstranitev skodelice. Večina žensk odstranjuje skodelico pri sedenju na toaletni školjki. V tem položaju je nožnica odprta in med sedenjem lažje sprostiš noge. S kazalcem in palcem čvrsto primi za dno skodelice in jo stisni skupaj. Nožnica je naravno ukrivljena, zato se pri večini žensk skodelica ob sedenju nahaja nad sramno kostjo.

Nasvet #5: Ne odstrani skodelice takoj, ko se zbudiš

Včasih imajo uporabnice težave z odstranjevanjem skodelice, ker se ta nahaja tako globoko v nožnici, da skodelice ni mogoče prijeti za dno ali pecelj. V večini primerov se skodelica pomakne tako globoko med spanjem. V tem primeru je ne odstrani takoj, ko se zbudiš, ampak počakaj vsaj pol ure. Čepenje (z razširjenimi nogami in petami pod zadnjico) – na primer med tuširanjem – pripomore k razširitvi nožnice in pomikanju menstrualne posodice proti nožnični odprtini. V takem položaju lahko s prsti zagrabiš za spodnji del skodelice, a ne vleci zgolj za pecelj.