Kaj smo počele v maju in dan menstrualne higiene

DOBRODELNOST MED PANDEMIJO

Zaradi pandemije se je marsikomu življenje obrnilo na glavo. Že nekaj časa smo v pisarni razmišljale, kako lahko vsaj malo pripomoremo k izboljšanju situacije in zato smo se odločile, da podarimo 30 skodelic. Povezale smo se s Centrom za socialno delo, ki bo LaliCup skodelice razdelil v prave roke, saj si vsaka ženska, ne glede na ekonomski status, zasluži brezskrbno menstruacijo. Veš še za kakšno organizacijo, ki bi bila pripravljena sodelovati?

lalicup dobrodelnost

DAN MENSTRUALNE HIGIENE

28. maj je pred vrati. Zakaj pravzaprav sploh obeležujemo dan menstrualne higiene?
Za nekatere je menstruacija le neprijetnih par dni, katerim ne posvečajo preveč pozornosti. Toda za milijone drugih ta naravni cikel predstavlja zamujene priložnosti, zlorabo in občutek sramu. Izredno vesele smo, da obstajajo dnevi, kot je 28. maj, saj na dan menstrualne higiene neprofitne organizacije po vsem svetu organizirajo različne dogodke in dejavnosti, od koncertov za ozaveščanje in učnih ur do mnogih drugih dogodkov z namenom oblikovanja varnega okolja za razpravljanje o menstruaciji.
In še kot zanimivost: Zakaj ravno ta datum? Povprečno trajanje menstrualnega ciklusa je 28 dni, ženske pa krvavijo približno pet dni na mesec, zato je 28. 5. idealen datum za ozaveščanje o tako pomembni temi.