1. menstruacja – kako se pogovarjati o njej?

Obstajajo teme, o katerih se nam je neprijetno pogovarjati, čeprav so običajen del naših življenj. Mednje zagotovo spada tudi pogovor o prvi menstruaciji med starši in otroci.

Spodnji lahko najdeš nekaj koristnih nasvetov, ki ti bodo prišli prav ravno pri tem pogovoru:

Kdaj je čas za pogovor o menstruaciji?

Pogovor načni čim prej. Vsekakor priporočam, da ne čakaš do zadnjega trenutka in se o spremembah, skozi katere gre telo med menstruacijo, začneš pogovarjati šele tik pred prvo menstruacijo ali celo po njej.

Ravno tako ne načrtuj zgolj enega pogovora, v katerem boš zdrdrala čisto vse, kar veš o menstruaciji. Pogovor načni večkrat in vsakič predstavi drugačno temo (telesne spremembe, higienski pripomočki …)

kako govoriti o menstruaciji?

Pozitiven pogled na menstruacijo

Čeprav smo leta 2022, družba na menstruacijo žal še vedno gleda kot nekaj umazanega in nadležnega. Ključno je, da se otrokom predstavi menstruacijo v pozitivni luči in se poudari, da je to nekaj popolnoma naravnega in celo lepega.

Bodi kratka in jedrnata

Mislim, da najstnic ne zanimajo dolgi odgovori na že tako ali tako nerodna vprašanja, zato bodi z odgovori kratka, jasna in poudari resnična dejstva. Za lažjo predstavo lahko deliš tudi svojo izkušnjo.

kako govoriti o menstruaciji?

Delavnica

Dobra ideja pa je tudi ta, da se najstnico vpiše v delavnico o menstruaciji. Oseba, ki ji menstrualni pogovori niso tuji namreč ustvari varen prostor, kjer skupina vrstnic lahko o menstruaciji razpravljala v pozitivni luči, hkrati pa naslovi tudi strahove ter sram in ju s pomočjo primerne izobrazbe odpravi.

Nekaj ključnih napotkov

Tu ti seveda ni treba predstaviti čisto vseh koristnih informacij naenkrat. Čisto dovolj bo, če začneš z nasveti kot so: kako se uporablja npr. vložke (predstaviš lahko tudi različne velikosti).

Bodi pozorna, da tudi te napotke predstaviš v pozitivni luči.

Seveda lahko poveš, da menstruacijo pogosto spremljajo boleč trebuh, občutljive prsi … a poudari tudi to, da za te simptome obstaja preprosta rešitev – topel termofor, zeliščni čaj ali pa (v hujših primerih) zdravila proti bolečinam

1. menstruacja - kako se pogovarjati o njej?
Video čajanka; predstavitev zmanjškarskih menstrualnih alternativ.
Invalid email address