Ne krvavim modro – o menstruaciji in medijih

Menstrualna kri ali modra tekočina?

Če bi kdaj preverila menstrualno skodelico in tam namesto rdeče krvi zagledala modro tekočino, mislim, da bi imela mini srčni napad! Zakaj torej toliko proizvajalcev sanitarnih produktov čuti potrebo po uporabi modre tekočine kadar prikazujejo menstrualno kri? Kaj je tako gnusnega v tej rdeči barvi, da proizvajalce oglasov sili v uporabo barve, ki je v telesu sploh ni?

Oglasi za menstrualne izdelke so pogosto smešni in nerealni scenariji, ki večinoma prikazujejo žensko v belih hlačah z nasmeškom do ušes, saj se tako dobro, kot takrat ko ima menstruacijo, ni počutila še nikoli v življenju. Včasih si predstavljam, da te oglase pišejo ljudje, ki o krčih in drugih nevšečnostih med menstruacijo še niso slišali. Vendar pa ti oglasi za marsikoga predstavljajo pomemben in velikokrat edini vir informacij na to temo. Takšno oglaševanje doseže ogromno občinstvo in ima moč širjenja stigme in sramu okoli menstruacije – ali pa obveščanja gledalcev o realnosti glede tistih dni v mesecu.

menstruacija in skodelica / Ne krvavim modro – o menstruaciji in medijih


Kaj pa v medijih?

Modra tekočina, ki se uporablja v mnogih oglasih, mladim pošilja mešana sporočila glede menstruacije, subtilno pa sporoča tudi to, da je takšna kri preveč odvratna, da bi jo lahko prikazovali na televiziji. Seveda pa na tej isti televiziji redno predvajajo boks, medicinske drame, akcijske filme in grozljivke, v katerih je kri vsakdanji pogled.

 

 

Mislim, da je še večja težava kot modra barva v reklami za vložke to, kako se ženske počutijo glede lastnega telesa, da je menstruacija in reproduktivno zdravje nekaj, česar se je potrebno sramovati in posledično nekaj, o čemer se ne govori.

 

 

Ne razumi me narobe, ne zavzemam se za to, da bi rdeča menstrualna kri zavladala svetu in bila navzoča na  vsaki fotografiji, vsaki reklami in v vsakem pogovoru, seveda pa moram izkoristiti priložnost, da spregovorimo o svojem telesu – kaj je normalno in kaj ne – in mogoče se bodo stvari postopoma spremenile do takšne mere, da informacije ne bodo več podane skozi lečo modre barve sramu.

 

 

Se strinjaš z mano? Z veseljem prisluhnem tvojemu mnenju.

 

  1. […] Rjava, rdeča in roza […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

LALI NOVIČKE
S TABO ŽELIMO OBČASNO DELITI CELOVITE INFORMACIJE NA TEMO MENSTRUACIJE, DRUGE VSEBINE ZA ZDRAVO IN AKTIVNO ŽIVLJENJE TER POSEBNE PONUBE O KATERIH BOŠ OBVEŠČENA PRVA.
Strinjanje s pogoji*
0
    0
    Vaša košarica
    Vaš nakupovalni voziček je prazenNazaj v trgovino
      Calculate Shipping