Delavnica za pripravo na menstruacijo

25.00

Radi bi vsem mamam olajšali pogovor o menstruaciji in puberteti!

Kaj pravzaprav je »Delavnica za pripravo na menstruacijo«?

To je delavnica za dekleta med 9. in 14. letom starosti, ki bodo (ali pa so že) dobile svojo prvo menstruacijo.

Da bi puncam omogočile čim boljši vstop v puberteto, vas vabimo, da se nam pridružite na zabavni in poučni delavnici, kjer se bomo v varnem okolju odkrito pogovorile o vseh aspektih menstruacije.

Zajema: 

– kako se spremina naše telo glede na faze cikla

– pogled na menstruacijo in telo skozi ves mesec

– opuščanju stigme, sramu in zadrege okoli menstrualnega ciklusa.

– kako nas lahko menstruacija opolnomoči, saj je nekaj popolnoma naravnega

– itd.

Delavnica bo trajala približno 2,5-3 ure (zadnje pol ure se pridružijo starši) , za prigrizke pa bo seveda poskrbljeno (na prvih treh otvoritvenih delavnicah pa udeleženke čaka tudi torta). 🙂

Delavnica poteka v Ljubljani (Šiška).

Cena delavnice: 25€

Počisti

Opis

Mame, ne pustite svoje hčerke v strahu pred tem, kaj se dogaja z njo, ko dobi prvo menstruacijo. Razložite ji osnove, za podrobnejša pojasnila pa jo prepustite strokovnajkom. 🙂

Vsi pravijo, da s prvo menstruacijo postaneš ženska. No, ni čisto res, saj ne gre vse tako hitro. Prva menstruacija je res kar velik preskok, ki pri najstnicah pogosto povzroči občutke zmedenosti, strahu in sramu, zato je ključnega pomena to, da jim okrepimo samozavest.

Kako opolnomočiti hčerko, ki je ravnokar dobila oziroma bo dobila menstruacijo?

Nekatere jo dobijo že pri desetih letih in se nam mamam kar malo smilijo. Kako jih zaščititi oz. opolnomočiti, da bodo zrasle v samozavestne in zadovoljne ženske, ki se ne bojijo lastnega telesa, ampak so močne v svoji odraslosti in se zavedajo narave in zdravega ženskega telesa.

Problem je ta, da se najstnice ob 1. menstruaciji zapirajo vase in se o tej temi ne želijo pogovarjati, sploh pa ne z mamo. Draga mama, ne sekiraj se, če se tvoja hči noče pogovarjat s tabo o menstruaciji – to je pri njenih letih čisto normalno. Hčerko prepusti nam, da ji povemo vse pomembne stvari o menstruaciji, ti pa ta čas pojdi na kavo ali pa na lep sprehod v Tivoli.

Jaz, kot mama, se pogosto sprašujem, kako hčerki in vsem dekletom lahko pomagam k temu, da se bodo bolje počutile v svoji koži. Predvsem pa bi kot mama rada dekletom pripravila vse informacije v zvezi s puberteto, menstruacijo, tabuji in sramovanjem, da jim lahko pokažem najbolj prijetno pot do odraslosti.

Zavedam pa se, da najstnice raje iščejo odgovore v družbi ali pa na internetu, kjer je poplava vseh informacij, zato težko dobijo čisto sliko o tem, kaj menstruacija pravzaprav je in kaj lahko doprinese.

Zakaj sploh menstruacija?

Odgovor na to vprašanje in vsa ostala v zvezi z menstruacijo, odraščanjem … bomo podale na naši poučni in zabavni delavnici, ki je zasnovana na podlagi razumevanja najstniških vidikov in problemov.

Ne, to res ni še ena delavnica, kjer bo voditeljice monotono pridigala pred tablo. Vsak pogovor se bo prilagodil glede na skupino, zato je uvodno spoznavanje ključnega pomena.

Razbijmo tabuje in sram, ki je zakoreninjen v naši zavesti že iz naših prednikov!

Si predstavljaš, da bi bili še vedno v tistih časih, ko je bila menstruacija umazana in dekleta niso bila izobražena o tem, kaj se z njimi dogaja, saj s svojimi mamami preprosto niso govorile o tem?

To še niti ni bilo tako dolgo nazaj!

Pred kratkim sem prebrala zgodbo iz knjige z naslovom Ogenj rit in kače niso za igrače, ki me je čisto presunila.

Hčerka je svojo mamo v gozdu zasačila pri brisanju krvavih kolen s travo in je dejansko mislila, da je mati nekoga ubila, zato se je bala svoje lastne mame in se ji je približala samo takrat, ko so bili tudi drugi ljudje v bližini.

Zaradi nevednosti se je ob svoji menstruaciji tudi sama zgrozila in mislila, da je naredila nekaj hudo narobe in jo je zato kaznoval bog, ker ji teče kri med nogami.

Danes je seveda vsem znano, da menstruacija doleti vsako žensko in je nekaj povsem naravnega.

Vendar pa vzorci še vedno ostajajo. Sram je še vedno prisoten in mame imajo včasih težavo razložiti hčerkam kaj in zakaj menstruacija, kaj in zakaj spolni odnosi … Še vedno je zakoreninjen v nas neki tihi dogovor, da se o tem ne govori.

Skrajni čas je že, da začnemo vzgajati nove generacije v sproščenem duhu, kjer bodo deklice z veseljem sprejele svoje telo, ki je pravzaprav dar in ne trpljenje – se strinjaš?

Zato je varen prostor med vrstniki in primerna izobrazba (tako s strani staršev kot strokovnjakov) ključnega pomena. Ravno slednje pa bodo dekleta dobila na naši delavnici.

Delavnica bo potekala približno 3 ure, naša voditeljica pa bo skupini med tem časom menstruacijo predstavila v zabavni in poučni luči.

CENA: 25€

Skupina bo obsegala največ 15 udeleženk.

Teme, o katerih bomo govorile:
– uvodno spoznavanje, na podlagi katerega izvemo točno to, kaj zanima vsako posamično skupino
– pogovor o spremembah med menstruacijo, ter kako menstruacija poteka
– demonstracija (kako, zakaj, iz kje … menstruacija)
– cikličnost
– družba in sprejemanje menstruacije
– razbijanje mitov + dodatna vprašanja

Od delavnice lahko pričakuješ:

– Nadgradnja pogovora mama-hči o menstruaciji in puberteti (mi smo tu za vas, da vaša hči izve vse, kar je treba o menstruaciji in puberteti).

– Ustvarili bomo varen prostor, kjer skupina vrstnic lahko o menstruaciji razpravljala v pozitivni luči.

– Spoznali bomo cikličnost, ki nam lahko pomaga pri odraščanju in razumevanju telesa, ter kako si lahko vse skupaj obrnemo sebi v prid.

– Seznanimo se s fazami cikla in jim omogočimo lažjo puberteto in lažje sprejemanje sebe skozi različne faze cikla.

– Z raznimi tehnikami bomo menstruacijo prikazali kot nekaj naravnega in ne kot nekaj, česar se moramo sramovati.

– Praznovale bomo s tortico (vsaka udeleženka dobi kos torte).

Delavnico vodi Mateja Kalin, ki je mama 1. slovenske menstrualne skodelice LaliCup in mati dveh odraščajočih hčerk, ki že imata menstruacijo. ?

Že več kot deset let se ukvarja s predstavitvijo menstruacije v pozitivni luči, tekom tega časa pa je nabrala tudi mnogo zgodb, znanj in osebnih izkušenj, s katerimi bo popestrila vsako delavnico.

V svoji karieri se je srečevala tudi z mnogimi mamicami in hčerkami, ter skupaj z njimi iskala rešitve o tem, kako pravzaprav pomagati najstnicam, ki morda dobijo menstruacijo že pri desetih letih, se zaradi tega zapirajo in jim je skrajno nelagodno ob dejstvu, da jih bo cikel spremljal skozi odraščanje, prijateljstva, ljubezni, mladost, materinstvo in dalje.

Zaveda se, da se je v najstništvu težko povezati kot mama in hči preko tem, kot je menstruacija. Po navadi hčerke ne poslušajo maminih “pametnih pridig” oz. razlag, čeprav so te še tako dobronamerne.

Ravno zato je tako pomembno ustvariti varen prostor, kjer skupina vrstnic lahko o menstruaciji razpravljala v pozitivni in poučni luči, hkrati pa se naslovi tudi njihov strah ter sram in se ju, s pomočjo primerne izobrazbe, odpravi.

Starši! Najstnice se o tej temi vedno več in veliko lažje pogovarjajo s svojimi vrstnicami, zato je skupina primarno namenjena vašim hčerkam.

A ker se nam zdi pomembno, da se otroci o teh temah iskreno in brez sramu lahko pogovarjajo tudi s svojimi starši, vas vabimo, da se zadnjo uro delavnice udeležite tudi vi.

Kaj naj počnem med delavnico?

Delavnica bo potekala v Šiški, kjer imamo ogromno zanimivosti, s katerim se boste zaposli, medtem ko se bo vaša hčerka pridno in na zabaven način učila o menstruaciji.

Le nekaj predlogov:
– kavica v lokalu, ki se nahaja v isti stavbi
– obisk bližnjega trgovskega centra
– sprehod po Tivoliju
– obisk Koseškega bajerja
– …

Predstavljej si, da te ne bi bilo strah / sram glede tvojega telesa, v povezavi s tvojo menstruacijo.

Pa veš, da je tvoje telo prečudovit stroj in kakšen privilegij je to, da imamo ženske menstruacijo?

Vem vem, mogoče se ti zdi da nakladam, ampak na naši delavnici boš odkrila, da je vse to res! 🙂

Namesto nerodnega pogovora z mami lahko povabiš prijateljico in se nam pridružiš na zabavnih delavnicah, kjer bomo v varnem prostoru skupine vrstnic odgovorile na vsa vprašanja, ki jih imaš v zvezi z menstruacijo.

Na koncu pa se bomo posladkale še s tortico. Si za? 🙂


Podiramo tabuje – govorimo o menstruaciji. Bodi kul in pridi tudi ti!

Morda vam bo prav tako všeč…

 • paket za 1.menstruacijo

  Začetni paket za 1. menstruacijo

  48.55
  Izberite možnosti
 • LaliPack paket skodelice in hlačk

  LaliPack, paket skodelice in hlačk – S, Model S

  39.00
  Dodaj v košarico