Menstruacija skozi čas

Stara prepričanja in vraževerja:

Veseli me, da te lahko pozdravim v najnovejši izdaji Lali novičk! Tokrat te bom popeljala na osupljivo potovanje menstruacije skozi čas. Raziskali bova njeno evolucijo in kulturni pomen, ki ga je ta naravni proces imel skozi stoletja.Že v starih časih je bila menstruacija obdana z miti, vraževerji in skrivnostjo. Različne kulture so verjele, da imajo osebe, ki menstruirajo, mistične moči ali pa da so nekako omadeževane med mesečno krvavitvijo.

V nekaterih družbah je veljalo, da je menstruacija sveta in življenjsko dajajoča sila, medtem ko je bila v drugih obravnavana kot nečistoča.


Poglejva si nekaj idej, ki so jih o menstruaciji imeli največji misleci takratnega časa:

– Filozof Platon je zapisal, da je »maternica tavala v vse smeri«; torej jo je videl kot živo bitje, ki se je svobodno sprehajalo po ženskem telesu in nenehno iskalo otroke. Včasih je matrnica priromala vse do ženskega grla in postala zelo jezna ter osamljena, če otrok ni našla.

Hipokrat – ja, tisti, ki je znan kot oče medicine – je postavil teorijo, da je maternica pravzaprav vir ženskih čustev. Če je katera imela to nesrečo, da se je v njej nejevoljno sprahajalatemperamentna maternica, se je to pokazalo kot stanje, imenovanohisterija.

– Kaj pa Ptolomej, izumitelj zemljevida? No, recimo le, da je verjel, da je človekovanajgloblja želja nesmrtnost. Vrhunsko razsvetljenje pa se doseže le z uživanjem ambrozije. In kaj je ambrozija? Uganila si – menstrualna kri!
menstrualni produkti

Vpliv na medicino in znanost:

S časom se je razvijalo modernejše razumevanje menstrualnega cikla.

V srednjem veku pa je bila menstruacija (nažalost) tesno povezana z idejo o “ženski histeriji,” zaradi česar so se uporabljali bizarni medicinski postopki za njeno zdravljenje. Šele v 19. in 20. stoletju je medicinska znanost začela raziskovati hormonske in fiziološke vidike menstruacije.

Spreminjajoče se perspektive v moderni dobi:

Dvajseto stoletje je označilo prelomnico v dojemanju menstruacije. Feministična gibanja so igrala ključno vlogo pri razbijanju stigme, ki je obdajala menstruacijo. Menstruacija je prvič postajala tema odprtih pogovorov, kar je privedlo do izboljšav v higienskih izdelkih za menstruacijo in splošnega ozaveščanja.

feminizem in menstruacija skozi čas

Kaj pa danes?

V zadnjih letih se je razvila gibanje v smeri pozitivnega dojemanja menstruacije.

Zagovorniki si prizadevajo za normalizacijo menstruacije, spodbujanje odprtih pogovorov in izzivanje zastarelih stereotipov in tabujev. Cilj je ustvariti svet, kjer bodo posamezniki svojo menstruacijo sprejemali brez sramu ali nelagodja. Ko razmišljamo o potovanju menstruacije skozi čas, postane jasno, kako daleč smo prišli v razumevanju in sprejemanju tega naravnega pojava. Jasno pa postane tudi to, da imamo kljub napredku še veliko dela pri osveščanju o tej temi. Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo! 🙂

Tako, toliko za danes o menstruaciji skozi čas.

Hvala tudi tebi, ker si del naše skupnosti. Skupaj lahko še naprej rušimo ovire in spodbujamo odprt in sprejemajoč pogovor o menstruaciji.
  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  LALI NOVIČKE
  S TABO ŽELIMO OBČASNO DELITI CELOVITE INFORMACIJE NA TEMO MENSTRUACIJE, DRUGE VSEBINE ZA ZDRAVO IN AKTIVNO ŽIVLJENJE TER POSEBNE PONUBE O KATERIH BOŠ OBVEŠČENA PRVA.
  Strinjanje s pogoji*
  0
   0
   Vaša košarica
   Vaš nakupovalni voziček je prazenNazaj v trgovino
    Calculate Shipping