Zakaj sploh imamo menstruacijo?

Si se kdaj vprašala, kaj imajo ljudje skupnega z opicami, rilčastimi skakači in nekaterimi vrstami netopirjev?

Odgovor: smo ene izmed redkih živali, ki menstruirajo.

Le 1,5 % sesalcev ima menstrualni cikel, zato si ti (in tisti rilčasti skakač) nekaj precej nenavadnega v celotnem živalskem kraljestvu.

Kaj pa psi? Dobro vprašanje! No, psi sicer proizvajajo rahel krvavi izcedek, vendar krvavitev ne prihaja iz maternice, tako da je ne moremo enačiti z menstruacijo.

Zakaj sploh imamo menstruacijo?

Čemu so torej namenjene menstruacije?

Zakaj so torej menstruacije med živalmi tako redke? Navsezadnje se drugi sesalci razmnožujejo na enak način kot mi.

Po mnenju nekaterih evolucijskih genetikov je ključno pogledati lastnosti, ki si jih delimo z drugimi živalimi, ki menstruirajo.

Pri večini živali se maternica preoblikuje samo takrat, ko se mora (beri: ko pričakuje dojenčka), toda pri živalih z menstruacijo se ta preobrazba maternice zgodi vsak mesec, nadzorujejo pa jo hormoni.

Dokončnega odgovora na to, kakšen je namen mesečne menstruacije pri nekaterih bitjih (še) ni, vendar obstajata dve vodilni in zelo zanimivi teoriji.

maternični vrat in menstruacija

Teorija #1: Zaščitita pred placento

Med nosečnostjo posteljica oz. placenta prenaša vse od hranil do plinov med nosečnico in otrokom. Čeprav veliko ljudi na ta prenos snovi gleda kot na posebno vez, ki si jo delita mami in otrok posteljica v resnic začne riti globoko v tkivo maternice.

Če telo ne bi imelo načina, kako se zaščititi pred vsiljivo placento, bi njene napadalne celice teoretično lahko ogrozile materino zdravje.

Na srečo se maternica vsak mesec začne pripravljati na ponovni cikel in v primeru, da ni prišlo do uspešne oploditve preprosto sčisti vse obloge, ki so vidne kot menstruacija.

Teorija #2: Sistem za pregledovanje zarodkov

V stanju »pripravljenosti na nosečnost« ima maternica še eno nalogo: paziti na zgodnje zarodke, za katere je malo verjetno, da se bodo pravilno razvili. Le-teh pa se znebi tako, da se očisti, kar pa je spet vidno kot menstruacija.

Zakaj sploh imamo menstruacijo?
Video čajanka; predstavitev zmanjškarskih menstrualnih alternativ.
Invalid email address