Zanimivih dejsteva in miti o menstruaciji!

Tokrat bova poklepetali o menstrualnih mitih, ki so prav tako fascinantni kot informativni. Pripravi se, da te bodo ti zabavni podatki o menstruaciji navdušili in morda si boš pri kakšnem rekla “Tega še nisem vedela!”

Usklajevanje menstrualnega cikla?
Si že slišala, da lahko preživljanje veliko časa s prijateljicami uskladi vajin menstrualni cikel? No, to je mit! Študije namreč kažejo, da usklajevanje menstrualnega cikla morda ni tako pogosto in samoumevno, kot si mislimo. Tvoj cikel pleše po svojem ritmu!
Starodavni dokazi
Si vedela, da so stari Egipčani uporabljali papirus kot zgodnje oblike vložkov? Kakšna iznajdljivost! Na srečo smo prišli daleč v svetu nege menstruacije z menstrualnimi hlačkami in skodelicami. Samo predstavljaj si prenašanje umetnosti izdelovanja papirusnih vložkov iz roda v rod. Neverjetno je razmišljati o ustvarjalnih načinih, s katerimi so naši predniki obvladovali svojo menstruacijo.
Reči siiiiir!
Želja po siru ni samo v tvoji glavi. Raziskave kažejo, da lahko spremembe v hormonih med menstruacijo dejansko povečajo željo po mastni in slani hrani bolj kot običajno. Torej si le privošči ta sirni užitek brez slabe vesti! Tvoje telo ti daje dovoljenje za razvajanje. Če imaš v tem času raje slaščice pa sem zate pripravila recept za “zdravo” PMS slaščico.
Veseli hormoni
Tvoji hormoni imajo med menstrualnim ciklom veliko vlogo pri nihanjih razpoloženja. Ampak ali si vedela, da nekateri ljudje dejansko doživijo dvig razpoloženja? Sproščanje endorfinov lahko nekatere osebe naredi bolj vesele med njihovim ciklom.

Magična številka
V povprečju bo oseba imela približno 450 menstruacij v svojem življenju. To je veliko menstrualnih izdelkov in čokolade! Samo predstavljaj si vse spomine, izkušnje in neverjetne dosežke, ki se bodo zgodili v teh 450 menstruacijah.
Globalna pozitivnost menstruacije
Po svetu se krepi gibanje za odpravo stigme okoli menstruacije in spodbujanje pozitivnega odnosa do nje. Od izobraževanja do dostopnosti, mnoge organizacije delajo na tem, da bi menstruacijo spremenile v temo, o kateri lahko vsi odkrito govorimo. Srčno je videti, kako se skupnosti združujejo, da bi si medsebojno pomagale. Pozitivnost menstruacije ne zadeva le menstruacije; gre za opolnomočenje in vključevanje.
Mit o luninih fazah
Beseda “menstruacija” dejansko izhaja iz latinske besede “mensis”, kar pomeni “mesec”, kar je povezano z luninim ciklom. Kljub povezavi ni znanstvenih dokazov, ki bi nakazovali neposredno povezavo med njima. Luna morda nima tako velikega vpliva na naše cikle, kot pravijo folklorne zgodbe. Kljub temu povezava med luno in menstruacijo še vedno očara našo domišljijo.
Moč Menstruacij
Menstrualni cikli so precej močni. V nekaterih kulturah so ljudje verjeli, da imajo tisti, ki menstruirajo, posebno energijo, ki se lahko uporabi za obrede in zdravljenje. Neverjetno je, kako so (vsaj) nekatere kulture skozi zgodovino gledale na menstruacijo in prepoznale moč ter edinstvenost, ki ju prinaša.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  LALI NOVIČKE
  S TABO ŽELIMO OBČASNO DELITI CELOVITE INFORMACIJE NA TEMO MENSTRUACIJE, DRUGE VSEBINE ZA ZDRAVO IN AKTIVNO ŽIVLJENJE TER POSEBNE PONUBE O KATERIH BOŠ OBVEŠČENA PRVA.
  Strinjanje s pogoji*
  0
   0
   Vaša košarica
   Vaš nakupovalni voziček je prazenNazaj v trgovino
    Calculate Shipping